Családon belüli erőszak

Ahogy azt ígértem, ebben a formában is szólok Önökhöz és olyan témákat is fogok érinteni, amelyek nem mindig kellemesek , de sajnálatos módon a mindennapjainkhoz tartoznak. Az egyik nagyon súlyos téma a családon belüli erőszakot illeti, ez az a fajta erőszak . amely az utolsó időben nagy fordulatokat vett és egyre nagyobb terjedelemmel rendelkezik.
Az családon belüli erőszak a legelterjedtebb, emellett pedig a legkevésbé ellenorzott formája az erőszaknak. Magába foglalja az össze fizikai, szexuális, valamint pszichikai bántalom megjelenési formáját az egyes családtagok közt, a legnagyobb részben a férfiak által elkövetett nőkkel szembeni erőszakot értjük ezalatt, úgy szint gyerekek és nagyszülők elleni erőszakot is.

 

Az otthoni erőszak jellegzetessége az ismétlődés, hosszú távúság és a majdnem napi szinten való előfordulás. Valójában egy kényszerítő módszer felhasználásával való képlet ez, amely a másik személy feletti uralom elérését eredményezi. Ennek több megnyilvánulási formája lehet : bántalmazó szavak használata, kritika, megalázás, az önbizalom aláhágása, a személyes szabadság korlátozása, ökonomikus megvesztegetés, fenyegetés és fizikai bántalmazás. Az otthoni erőszak megjelenése minden országban és szociális rétegben esedékes, a végzettségtől, etnikai hozzátartozástól, vallási orientációtól függetlenül.

 

Az áldozat ( a legtöbb esetben női nemű személyről beszélünk) a kapcsolat elején általában nem ismeri fel párja erőszakra való hajlamát. A partner a kapcsolat elején kedves, figyelmes és türelmes. Nehézségeket hordozó esetekben lép fel a nem kívánt reakció ( pénz hiánya, gyermek születése, munkahely elvesztése, stb.). Akkor, amikor megjelennek az erőszak jeleit viselő reakciók, az áldozatnak már nincs elegendő ereje és lehetősége véget vetni a kapcsolatnak és elmenni.


A kapcsolatban maradás okai a nők részéről a következők:

  • Ökonómiai függőség – a nőnek nincs saját jövedelme, nincs hova mennie
  • A jövőtől való félelem- mi történik, ha párját elhagyja, mit fog tovább kezdeni, mi lesz a gyermekekkel, hogyan fog párja reagálni, hogy fog reagálni a környezet
  • A no küldetéséről való hagyományos nézet – másokért élni, az érzések adta hangulat megőrzése a családon belül, önmagát való hibáztatás a család szétesésére vonatkozóan, a saját magát való hátrányoztatás a család többi tagjának való érdekében

Minden társadalomban mítoszok élnek a családi erőszakot illetően, amelyek a legnagyobb akadálynak mondhatóak a családon belüli erőszak komoly társadalmi problémájának való megnevezésében. Elsősorban arról a meggyőződésről beszélünk, hogy a családon belüli erőszak magánügyi probléma, hogy az áldozat maga hívja elő a jelenséget (gyakran a viselkedésével ) és a szerelem, valamint a szenvedély effajta magnyilvánulásáról van csupán szó, semmi esetben sem bűntényről.

A társadalom felől az effajta erőszaknak 3 fajta megnyilvánulása lehet: 

  • Reakció nélkül, magánügyről van szó
  • Következes és azonnali beavatkozás, az elkövető azonnali felelősségre vonása és elfogása
  • Flexibilis és differenciált reakció, jogi és szociális …… kombinálása

Az első reakció számít a legrosszabbnak, ahol a teljes tétlenség dominál, itt nagy esélye van az erőszak további terjedésének, amely komoly testi és lelki bántalmakkal járhat. Sajnos, ez a hozzáállás jellemző országunkban is.

 

A második reakció tűnik a leghatásosabbnak, de ahogy azt a tapasztalatok mutatják, a rövidtávú büntetések a család széteséséhez vezetnek.
A legjobb és leghatásosabb egyértelműen a harmadik típusú beavatkozás, amely a probléma időn belüli felfedezését és megoldását eredményezi jogi és szociális aspektusok segítségével.

 

Bármilyen jellegű családon belüli erőszak gyanújának ismeretében keresse fel a városi rendőrség tagjait, akik ellátják a szükséges tanácsokkal ennek megelőzését illetően. A családon belüli erőszakot soha ne értékelje alul ! Az Ön és családja, barátai, szomszédjai, ismerései részére komoly konfliktust, katasztrófát jelenthet.

 

Városi rendőrség


Zverejnené dňa: 17. July 2015, 15:06 hod. | Web@Social Media Administrator