Lovak fertőző kevésvérűsége – tájékoztató a lótenyésztők részére

Sp. značka: 2018/000407/00058 2018.02.14
  Komárom

 

Szlovákia területén 2018 február 12.-én laboratóriumilag harmadszor lett diagnosztizálva a lovak fertőző kevésvérűségének góca. A betegséget egy nem bejegyzett lónál diagnosztizálták Jelšovec (Jelsőc) községben a losonci járásban egy magántenyésztőnél. A betegség lehet heveny – akut – lefolyású, vagy idült – krónikus is, klinikai tünet nélkül. A leggyakoribb klinikai tünetek közé tartozik a magas láz, vérszegénység, testtömeg veszteség, csökkent teljesítőképesség és néha elhullás. A fertőzést terjeszthetik vérszívó rovarok, terjedhet továbbá fertőzött állatok vérével, lószerszámmal, takarmánnyal, nemi úton és átviheti a betegséget a gondozó személyzet is. A fertőzött egyedet a gócban elpusztítják és betiltásra kerülnek a gócban mindennemű ló szállítások, beleértve a versenyeket, kiállításokat, vásárokat stb.

A betegség terjedésében a legnagyobb veszélyt a nem bejegyzett – regisztrált tenyészetekből származó ismeretlen egészségügyi státuszú (nem kivizsgál állatok), nem bejegyzett – regisztrált lovak jelentik. Ezt példázza a fenti eset is. Mindez ellenére a lovak fertőző kevésvérűsége Szlovákia területén biztonságos felügyelet alatt van.

A Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet (továbbá „Komáromi RÁÉF”) a Szlovák Köztársaság Országos Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet (továbbá „Szlovák OÁÉF”) rendelkezése alapján folyamatosan végzi az ellenőrzéseket a lovak és lófélék identifikálására – jelölésére és bejegyzésére – regisztrálására vonatkozóan. Az eddigi tapasztalatok alapján sok tenyésztő a mai napig nem tett eleget ezen kötelezettségének.

Figyelmeztetünk minden lótenyésztőt, hogy a nem bejegyzett állattartó fizikai személyre 300 euróig, jogi személyre 3 500 euróig terjedő bírság szabható ki.

A lovak fertőző kevésvérűsége szlovákiai előfordulásával kapcsolatban a Szlovák OÁÉF módosította az állatvédelmi előírásokat az ország területére. Elrendelte a kötelező diagnosztikai akciók keretében amelyeket a tenyésztő térít, miszerint minden hat hónapnál idősebb lovat és lófélét háromévente legalább egyszer laboratóriumilag kötelező kivizsgáltatni a lovak kevésvérűségére. Ezen rendelkezés betartását a Komáromi RÁÉF folyamatosan ellenőrzi.

MVDr. Štefan Miholics
Komáromi Regionális Állategészségügyi
és Élelmezésügyi Felügyelet igazgatója s. k.

Dokumenty na stiahnutie:

Lovak fertőző kevésvérűsége – tájékoztató a lótenyésztők részére [194kB, .PDF]


Zverejnené dňa: 16. February 2018, 8:57 hod. | Web@Social Media Administrator