Szünidő – Mit kezdeni dermekeink szabadideível? Megelőźés.

Tisztelt polgártársak,

 

Szünidő van, ez az időszak a gyermekek számára a játékot, szabadságot, kirándulást jelenti, a szülők számára bizonyos mértékű gondot a szabadidő organizálását illetően.

A legnagyobb és leggyakrabban előforduló probléma a szabadságok időzítése és a gyermekek nyári vakációjának kitöltése.

 

A kiskorúak többsége ezen okból kifolyólag gyakran az „utcán” tölti a nyári üres, gondtalan napokat, sajnos ezzel kockáztatva a nem megfelelő társaságba való beilleszkedést.

 

Gyakran felmerülő probléma az alkohol fogyasztása és más káros szenvedélyek alkalmazása a kiskorúak korében(dohányzás, drogok..) A kiskorúak számára az ilyen menő társaság vezető tagja egy példaképet képvisel és gyermeki befolyásolhatóságuk által az ő viselkedésformáját próbálják követni- mindezt a következmények átgondolása nélkül. A társaság felől érkező gúnyolódások ( „Te nem vagy erre képes..” , „Ha nem teszed meg, nem tartozol ide..” .. „nincs bátorságod..”)  tragédiához vezethet. Különleges figyelmet érdemes szentelni a nyári fürdőzéseknek ( tavak, folyók, stb..), ahol szintén veszély leselkedhet gyermekeinkre.
A veszélyeztetett helyzetek közé sorolható a nyári kinti partik szervezése az udvaron, kertben, felnőtt felügyelete nélkül, gyakran viszont a „fiatal felnőttek”jelenléte sem biztosíték,  mert számukra is gyakran nehézséget jelent a mértékletesség felmérése. Az ehhez hasonló akciók nem maradnak reakció nélkül, ez általában a szomszédok és a közelben élők panaszai formájában szokott megjelenni.

Hogy megelőzzük a rendőrség beavatkozását, próbáljuk meg betartani a következő pontokat :

- a-alkoholos parti
- Az esti nyugalom megzavarása
- A környezet hangoskodással való megzavarása

 

Nagy veszélyt jelent gyufával, illetve más gyújtóeszközzel, fegyverrel való játék. Minden esetben ajánlatos alaposan megfontolni azt, hogy gyermekeinket felügyelet nélkül hagyjuk.
Potenciális veszélynek tartandó az idegenek jelenléte, esetleges közeledése gyermekeinkhez,  csábító eszközök felhasználása(édesség, stb..), a rossz szándékkal rendelkező személyek fondorlatos módszerekkel próbálják az autóba csábítani a kiskorúakat. Nagyon fontos a gyerekekkel elbeszélgetni és megértetni velük, hogy semmi áron ne álljanak szóba idegenekkel, ne üljenek az autójukba és ne kövessék őket felszólítás esetén, hanem ellenkezőleg, azonnal szóljanak a városi, ill. állami rendőröknek, vagy kérjék a közelben lévő felnőttek segítségét. Manapság, amikor a bevándorlók hada kel át országunkon, nagyobb a veszély és a mi kötelességünk többek közt  a nem kívánt forgatókönyvek megelőzése.

 

A sport és az ehhez hasonló tevékenységek gazdagítják mindennapjainkat, főleg a nyári időszakban, ezért tartom fontosnak az előírások betartásának hangsúlyozását. A kerékpározók kihagyhatatlan lépése legyen a technikai állapot ellenőrzése, a fékek, gumik, jelzőrendszerek, világítás  karbantartása, valamint sisak használata ( 15 éves korig) …stb.

Rengeteg potenciális veszély van, amelyeket fel lehetne sorolni, nem csak a nyári szünidőt illetően, de azon kívül is, de a legfontosabb ezek megelőzése a gyermekek folyamatos tanítása, informálása által. 

 

A 2015/2016 iskolai év egyik betervezett programja tehát egy megelőzési folyamatot tartalmazó komplex csomag előterjesztése is lesz, amely a fiatalok korében  nagy sikert aratott az elmúlt időszakban .Megemlítést érdemel pl. a …”Rendőrség barátja”( 3szoros  arany plakett tulajdonosa).. „ Élj túl a természetben „ …, ..”Kis herceg „(arany plakett) , …” Ádám és Éva a 21.században” …
A fent említett előadások és még sok más készen állnak arra, hogy városunk iskoláiban helyet nyerjenek és segítségünk által hasznos tudnivalókkal és ismeretekkel gazdagítsuk a fiatalok látáskorét.
Bízunk benne, hogy gyermekeink gondmentesen és élményekkel megpakolva fogják élvezni a nyarat, a közrend bármilyen jellegű megszegése, ill. probléma megjelenése esetében forduljon a városi rendőrség felé.

 

Önökért vagyunk !

 

Robert Major
Városi rendőrség parancsnoka


Zverejnené dňa: 2. July 2015, 11:52 hod. | Web@Social Media Administrator